Het spruitjesseizoen is weer van start gegaan! Deze lekkere kleine, groene kooltjes van Belgische
bodem stelen de show aan tafel bij steeds meer Belgische huishoudens! Onze inkopers zijn dagelijks
in de weer om de lekkerste spruitjes van onze Belgische telers tot in de winkel te krijgen.
Wij gingen een kijkje nemen bij Ferme Taillieu, waar onze ongeschoonde spruiten 750G en
geschoonde spruiten 500G vandaan komen, en spraken met Guy Taillieu.
Kunnen jullie ons allereerst eens wat meer over jullie bedrijf vertellen?
"Mijn vader was landbouwer die vooral aardappelen, bieten en tarwe teelde. Ik ben daar dan mee
ingestapt. Begin jaren ’90 zijn we vervolgens begonnen met de echte groenteteelt, voornamelijk voor de diepvriesindustrie. Rond 2007-2008 hebben we besloten om met onze spruitjes ook naar de
versmarkt te gaan. Na die wintergroente 5 jaar geteeld te hebben voor de versmarkt vonden we het
eigenlijk wel jammer dat we telkens maar een half jaar contact hadden met de retail. Dan zijn we weer
verder beginnen kijken en bleek dat er nog maar weinig Belgische telers waren die boontjes teelden,
dus die keuze was dan ook snel gemaakt. Daarnaast doen we ook nog in verse frietjes, kweken we
varkens en telen we suikermaïs voor zowel de versmarkt als de industrie.
Er werken tussen de 30 en 100 personen hier bij ons, afhankelijk van het seizoen. Het najaar is het
drukste seizoen bij ons."
Welke periode zijn de spruitjes in seizoen? Verandert de smaak van de spruitjes naargelang
het seizoen vordert?
"Het Belgische seizoen van de spruitjes begint in september, en loopt tot maart ongeveer. Door de
droge en warme zomer zijn de spruiten momenteel nog heel klein, maar dat komt wel goed als het nu
wat gaat beginnen regenen.
Vroeger veranderde de smaak van de spruitjes naargelang het seizoen vorderde en werden ze
minder bitter nadat het gevroren had. Maar nu geldt dat niet meer, want de rassen worden nu
geselecteerd op smaak. Die zijn nu veel zoeter dan vroeger en vrieskou heeft daar geen effect meer
op. Er zijn daardoor ook meer en meer consumenten die de laatste jaren spruiten kopen, wat
uiteraard heel positief is!"
Jullie telen voor Delhaize zowel de gewone spruitjes als de geschoonde spruitjes. Waar zit het
verschil precies en hebben ze een aparte teeltwijze nodig?
"De teelt gebeurt voor beiden op dezelfde manier. Je hebt wel een aparte rassenkeuze nodig. De
geschoonde spruitjes worden mechanisch geschoond, dus daarvoor moeten we een ras selecteren
dat wat langwerpiger is, zodat het kontje er mooi afgesneden kan worden en je daarna wel nog een
volwaardige spruit overhoudt."
Hoe worden spruitjes geoogst?
"De oogst gebeurt semi-automatisch, met machines op rupsen, want je kan niet met een trekker aan
de slag gaan, want die zou heel het land kapot gaan rijden. Er zitten vier mensen vooraan in de
cabine en ieder neemt een andere rij voor zijn rekening. Beelden zeggen zoveel meer dan woorden,
dus we laten het graag zien aan de hand van een video."
Die video kan je bekijken door hier te klikken.
Hoe eten jullie zelf de spruitjes het liefst of wat is jullie lievelingsgerecht met spruitjes?
"Spruitjes stoven met gebakken spek. Room toevoegen en een klein beetje honing!"
Jullie zijn deelnemer in de Green Farming Piloot van Bakker en Delhaize. Hoe ervaren jullie
dat? Wat doen jullie daar specifiek voor?
"Binnen het programma hebben we afspraken gemaakt om onder andere te bemesten met
verschillende mengsels en in te zetten op het gebruik van circulaire meststoffen. Zo kunnen we kijken
wat de evolutie is in de bodem en de bemesting meer afstemmen op de Minerale Stikstof behoefte
van het gewas. We hebben nu ook verschillende bloembedden langs de kant van onze velden.
Vroeger waren dat grasbedden, maar daar hebben we dan nu volgens het programma bloemen
ingezaaid voor de biodiversiteit, om meer insecten en vogels aan te trekken.
Het is een pilootproject waar we met veel enthousiasme aan deelnemen, en we zijn benieuwd wat
eruit zal komen!"