A Greenyard company
In het seizoen - interview met onze pompoenteler

Pompoenen zijn populairder dan ooit. Ze worden niet meer alleen in een soep verwerkt, maar krijgen
meer en meer een volwaardige hoofdrol in de Belgische keukens! En terecht!

Wij gingen spreken met onze pompoenteler uit Ardooie. 

  1. Vertel ons eens wat meer over jezelf en je bedrijf?

Mijn bedrijf is gelegen in Ardooie, temidden van West-Vlaanderen. In 2007 heb ik het
overgenomen van mijn ouders. Ik ben inmiddels de vijfde generatie die het bedrijf runt. In ons
familiebedrijf werkt ook mijn vrouw parttime mee.

Wij telen spitskool, pompoenen, mini wortelen, courgettes, prei, peterselie en tenslotte ook
aardappelen.
Ik sta ook zeker open om in de toekomst nog andere teelten te ontdekken. Ik ben nog jong,
dus heb nog tijd en energie om andere pistes te onderzoeken.

Volgend jaar in juli-augustus komt er hier ook nog een grote bewaarloods bij, waarvan 1/3
frigo zal zijn met ongeveer 1500 palloxplaatsen en dan kunnen we bijvoorbeeld ook witte en
rode kool gaan stockeren, dus dat biedt mogelijkheden!

  1. Zien jullie de laatste jaren een shift in consumptie van pompoenen? Zijn er
    bepaalde soorten die aan populariteit winnen?

Ja hoor, overduidelijk de halloween- en butternutpompoenen! In principe worden alle
pompoenen wel alsmaar populairder merken we. De stijging in volume zien we het minst
hard bij spaghettipompoenen, maar dat komt volgens ons vooral doordat de mensen niet
goed weten wat ze ermee kunnen maken of wat het precies is.

Er zijn heel veel lekkere soorten bij pompoenen met elk hun eigen karakteristieken. Ieder jaar
probeer ik twee nieuwe rassen uit en dan bekijken we of we met die rassen, of één ervan,
verder kunnen gaan of niet.

  1. Hoe verloopt de teelt van pompoenen? Hoe worden ze geoogst?

Pompoenen kan je niet jaarrond telen, maar we starten alles wel altijd op onder tunneltjes om
toch zo vroeg mogelijk te kunnen opstarten en zo het seizoen een beetje langer te maken.
We planten dus begin april en dan trekken we er tunneltjes over. Daardoor worden de
planten beter beschermd en kunnen ze een betere opstart maken.

Vanaf 15 mei ongeveer wordt dan de folie verwijderd en kunnen ze zo in open lucht verder
groeien. We hopen ieder jaar dat er na midden mei geen nachtvorst meer komt, want dat is
iets waar we heel veel schrik voor hebben!
Vanaf begin augustus kunnen we dan de aller vroegste soorten beginnen oogsten.

Die oogst gebeurt met een oogstband. De tractor rijdt met gps tussen de rijen door en met
elektrische snoeischaren worden de pompoenen dan geoogst. Vervolgens komen ze naar
hier en dan wassen we ze nog. Behalve de vroegste soorten, die worden geborsteld, omdat
hun schil nog niet sterk genoeg is.

  1. Kan je een leuk weetje vertellen over pompoenen?

Pompoenen groeien alleen nadat er een bloem bevrucht wordt. Er zijn vrouwelijke en
mannelijke bloemen. De vrouwelijke bloem moet bevrucht worden met stuifmeel van de
mannelijke bloem. Die bevruchting gebeurt door bijen en daarvoor plaatsen we bijenkasten
op het land.

Hoe meer planten je hebt staan, hoe makkelijker de bevruchting verloopt.

  1. Pompoen is een typisch najaarsproduct. Maar jullie zitten ongetwijfeld de andere
    seizoenen niet stil. Wat moet er allemaal gedaan worden om het
    herfst/winterseizoen en de oogst tot een succes te maken?

In het seizoen buiten de teelt en de oogst moeten we schoffelen op het veld, wat wil zeggen
dat we onkruid mechanisch gaan verwijderen. Daarnaast moet er ook beregend worden met
haspels. Sommige jaren kan dat beregenen een uitdaging zijn door watertekort. Maar hier in
de buurt, in Ardooie, ligt er een groot bassin met water. Daar kunnen alle landbouwers uit de
buurt beroep op doen als er watertekort moest zijn. Aan het begin van het jaar moet je een
bepaald volume water ‘bestellen’ en als het dan nodig moest zijn kan je het gebruiken.

Na de teelt wordt er nog groenbemesting aangelegd op de velden. Soms laten we zo’n
percelen met groenbemesting eens een jaar rusten. De kwaliteit van de producten die er
nadien op die percelen geteeld wordt, wordt veel beter!

Over de ruggen die getrokken worden op het land leg ik biofolie, die onkruid voorkomt en
vocht beter in de bodem houdt. Die folie is bio-afbreekbaar.

  1. Wat vindt u zelf het mooiste aan dit vak?

Alles planten en zien groeien. De sfeer ook bij het oogsten: die kleuren zijn prachtig! We
hebben soms mensen die langs het veld blijven staan om foto’s te trekken, dat is fantastisch!
Ons personeel vindt dat ook super! Pompoenen oogsten is zwaarder werk dan de oogst van
onze andere producten, maar toch vinden ze het leuker.
Ook het buiten leven en het buiten zijn. De groeiseizoenen meemaken en meeleven met de
seizoenen. De afwisseling in de producten vinden wij ook leuk, want slechts één product
telen zou echt niks voor ons zijn.

  1. Hoe ziet de perfecte pompoen eruit? Waar moeten we op letten als we in de
    winkel een lekkere verse smaakvolle pompoen willen kopen?

Ze moeten vers tonen en vooral niet verrimpeld zijn!
Ook de kleur is belangrijk! Een butternut moet over de volledige lijn mooi bruin-oranje zijn van
kleur en zeker nergens groen zien. Als je dat ziet liggen in de winkel, dus zeker niet kopen!

  1. Hoe ervaren jullie de samenwerking met Bakker en Delhaize?

De evolutie van de voorbije jaren is heel positief! We spreken nu op voorhand volumes af, die
worden sowieso afgenomen en dat is heel fijn werken op die manier!

  1. Hoe vaak eet u zelf pompoen per week? Wat is uw favoriete gerecht of bereiding
    met pompoen? Hoe eet jij pompoen het liefst?

    Soepen sowieso!
    En wat we ook vaak eten is spaghettipompoen in de oven. We snijden de pompoen in
    de lengte in twee. Dan de pitten verwijderen en licht besprenkelen met wat olijfolie en
    peper en zout. Dan met het snijvlak naar boven 30 à 40 minuten in een oven leggen op
    200°C. Ondertussen een mengsel maken van gebakken gehakt met spinazie eronder
    en eventueel nog prei of champignons. Het zachte vruchtvlees van de pompoen eruit
    schrapen en ook mee onder het gehaktmengsel doen. De twee helften terug opvullen
    met dat mengsel; gemalen kaas erover en dan terug in de oven tot alles mooi
    gegratineerd is. Lekker!

 

Nog op zoek naar extra inspiratie? Op de website van Delhaize kan je ook tal van overheerlijke
recepten met pompoen terugvinden!