Het is volop bloemkoolseizoen! Veel mensen linken bloemkool aan de winter, maar niets is minder waar.
Bloemkool is een op en top zomergroente!
Van juni tot oktober kan je zelfs volop genieten van Belgische bloemkolen. We nemen je graag mee in
de reis die de Belgische bloemkool aflegt voor ze op jouw bord terechtkomt.
Veeleisende kolen
Gedurende de zomer en een groot deel van de herfst kunnen we genieten van bloemkolen uit
vollegrond, en dat merk je! Een volle, diepgaande smaak geeft meteen prijs dat de bloemkolen van
Belgische bodem komen.
Al is het telen van bloemkolen niet heel erg makkelijk. Deze groente heeft een teeltperiode van maar
liefst 65 tot soms wel 120 dagen. Een lange periode, wat de kans dat er iets misloopt ook groter
maakt. Vollegrond, op het veld, staat ook gelijk aan: weersafhankelijk. En laat onze Belgische zomers
nu net niet heel erg voorspelbaar zijn.
Bloemkolen zijn veeleisend! Om aan het einde van de rit een mooie, grote bloemkool te hebben die je
doet watertanden, moet er een ongestoorde en vlotte groei aan vooraf gegaan zijn, en dat liefst in
een humus- en kalkrijke grond die daarbovenop ook nog eens vochthoudend is. Je hoort het al, geen
sinecure!
Wanneer de bloemkool voldoende ontwikkeld is, maar wel nog mooi vast en gesloten, kan hij geoogst
worden. Dat gebeurt handmatig en meermaals per veld of akker. Zo kunnen alleen de oogstklare
kolen geselecteerd worden. Die worden op het veld op een oogstband gelegd die de kolen naar de
zeilwagen brengt, waar ze dan in de kist worden gestopt. We werken hiervoor samen met enkele
dedicated telers.
Keuring bij Bakker
Onze buyer van de kolen stemt op voorhand goed af hoeveel volume er per dag moet binnenkomen
om aan de vraag van Delhaize te kunnen voldoen.
Eens de kisten bij Bakker binnenkomen, worden ze bekeken door één van onze kwaliteitscontroleurs.
Zij keuren 25% van de aangeleverde pallets. Indien de partij geleverde bloemkolen van verschillende
telers afkomstig is, wordt er per teler een pallet bekeken.
De bovenste bak van de pallet wordt volledig uitgekleed, waarbij iedere bloemkool apart wordt
gewogen, gemeten, om en rond bekeken, enzovoort. Vervolgens worden de drie bakken eronder
visueel gekeurd.
Indien dat allemaal in orde is, worden de pallets in het systeem vrijgegeven en zijn ze klaar voor
uitlevering aan het distributiecentrum van Delhaize.
Indien er wel iets van afwijking wordt gedetecteerd, wordt het pallet geblokkeerd, zodat de gevonden
gebreken met de inkoper besproken kan worden. De afwijkingen die het vaakst voorkomen bij
bloemkolen zijn: verkleuring van de bloem (bruin-geel verkleuring), overrijpe bloemkolen
(zacht/sponzig), geel blad (ouderdom) of verkleuring en verwering van het snijvlak (ouderdom).
Bij bloemkolen kunnen deze ‘symptomen’ heel snel optreden. Daarom is het van uitermate belang dat
er dagelijks door het veld gegaan wordt om de oogstklare bloemkolen te kappen.
Insecten worden op bloemkolen bijna nooit gevonden.
Als alles goed is, worden ze dan zo snel mogelijk afgestuurd naar het distributiecentrum van
Delhaize, waarna ze van daaruit bij de verschillende filialen geleverd worden.
Op die manier is de consument zeker dat de bloemkool op zijn bord thuis van Belgische origine, uit
vollegrond, én perfect gekeurd is. En dat allemaal op 2 à 3 dagen tijd, van veld tot schap.
Versterking kwaliteitsteam
Zou jij ook mee willen instaan voor de kwaliteit van onze verse producten? Neem dan zeker een kijkje
op deze pagina die jou wat meer vertelt over hoe onze kwaliteitsafdeling in zijn werk gaat.
Op onze jobsite kan je ontdekken welke profielen we momenteel nog zoeken om onze
kwaliteitsafdeling te versterken.