for a healthier future
24 juni - laatste dag van het aspergeseizoen

24 juni, op welke dag die datum ook valt, staat steevast bekend als ‘de laatste dag van het
aspergeseizoen’. Het aspergeseizoen is jaar na jaar onvoorspelbaar: hoe is het weer dat jaar,
wanneer zullen we de eerste asperges hebben, zullen het er veel zijn tijdens het seizoen of net
weinig omwille van de weersomstandigheden,… Allemaal vragen waar we op voorhand nooit
antwoord op kunnen geven. Het enige wat we wél weten: hoe het seizoen ook verloopt, het eindigt
steevast op 24 juni.

Op 24 juni worden de laatste asperges geoogst en vanaf 25 juni krijgen de planten rust. Die rust
hebben ze nodig om nog aan te sterken tijdens de zomer en onder het zomerzonnetje nog mooi
verder te kunnen groeien zonder te moeten ‘presteren’.
Op die manier zijn de planten sterk genoeg om de winter vlotjes door te komen en zijn ze klaar om
het volgende seizoen weer mooie asperges te kunnen leveren.

“Het aspergeseizoen 2025 kwam iets later op gang dan gebruikelijk door lage nachttemperaturen
einde maart - begin april. De bodemtemperatuur bereikte later dan normaal het gewenste niveau,
waardoor de eerste asperges pas iets later beschikbaar waren en de prijzen bij aanvang van het
seizoen aan de hoge kant lagen. Het mooie voorjaarsweer nadien stimuleerde de consumptie en was
er veel vraag”,
vertelt Tom Bolsens, Strategic Sourcing & Innovation Expert bij Bakker, “2024 was een
extreem nat jaar, waar de planten lang van moesten herstellen. Desondanks was de kwaliteit dit jaar
toch goed, met dikke en mooi gevormde asperges, alsook een correcte prijsvorming doorheen het
aspergeseizoen.”

Waar we ons volgend seizoen aan mogen verwachten weten we dus nog niet. Maar dat de planten nu
van een welverdiende rust kunnen genieten, dat is zeker!
Willen jullie dit jaar dus nog een laatste keer van ons Belgische witte goud kunnen genieten, dan is
het deze week de uitgelezen moment om ze nog een keertje op de menu te zetten!

Wist je trouwens dat wij nog een strategisch sourcing expert zoeken? Iemand die thuis is in de teelt
van verschillende producten, weet hoe te schakelen met de telers bij onvoorziene
weersomstandigheden en die mee is met de laatste ontwikkelingen op de markt. Neem snel een kijkje
op de detailpagina van de vacature voor meer informatie!